Når du modtager en kontaktrefusion fra en debitor, eller du foretager en kontantrefusion, skal du vælge, om betalingen skal udlignes eller refunderes med en eller flere åbne debet- eller kreditposter. Du kan angive det nøjagtige beløb, du vil anvende. Du kan f.eks. kun udligne en del af betalingen og derved kun foretage en delvis udligning af debitorposterne. Det er vigtigt, at du på et tidspunkt lukker (udligner) alle debitorposter, så du kan opretholde korrekte debitorstatistikker og udskrifter af kontoudtog og tillæg.

Du kan udligne debitorposter på forskellige måder ved hjælp af følgende tre metoder:

Sådan udlignes en betaling med en enkelt debitorpost

1. I feltet Søg skal du indtaste Indbetalingskladde og derefter vælge det relaterede link. Du kan også klikke på Salgskladde.

2. Angiv de relevante oplysninger om den post, der skal udlignes, i den første indkøbskladdelinje.

3. Indtast Betaling i feltet Bilagstype.

4. Indtast Debitor i feltet Kontotype.

5. Indtast Bankkonto i feltet Modkontotype.

6. I feltet Udligningsbilagsnr. skal du vælge feltet for at åbne vinduet Udlign debitorposter.

7. Vælg den post, som betalingen skal udlignes med, i vinduet Udlign debitorposter.

8. I feltet Beløb, der skal udlignes skal du indtaste det beløb, som du vil udligne med posten. Hvis du ikke indtaster et beløb, udligner programmet automatisk det maksimale beløb. Nederst i vinduet Udlign debitorposter kan du se det specifikke beløb i feltet Udligningsbeløb, og du kan også se, om udligningen stemmer.

9. Vælg knappen OK for at lukke vinduet Udlign debitorposter. Vinduet Indbetalingskladde viser nu den post, du har angivet i felterne Udligningsbilagstype og Udligningsbilagsnr..

10. Bogfør indbetalingskladden.

Sådan udlignes en betaling med flere debitorposter:

1. I feltet Søg skal du indtaste Indbetalingskladde og derefter vælge det relaterede link. Du kan også klikke på Salgskladde.

2. Angiv de relevante oplysninger om den post, der skal udlignes, i den første indkøbskladdelinje.

3. Indtast Betaling i feltet Bilagstype.

4. Indtast Debitor i feltet Kontotype.

5. Indtast Bankkonto i feltet Modkontotype.

6. I feltet Beløb skal du angive den fulde betaling som et negativt beløb.

7. Hvis du vil udligne betalingen med flere debitorposter ved bogføring, skal du vælge Udlign poster i gruppen Funktioner under fanen Handlinger.

8. Markér linjerne med de poster, du ønsker, at udligningsposten skal udlignes med.

9. Vælg Angiv udlignings-id i gruppen Udligning under fanen Naviger.

10. På linjen i feltet Beløb, der skal udlignes skal du indtaste det beløb, som du vil udligne med posten. Hvis du ikke indtaster et beløb, udligner programmet automatisk det maksimale beløb. Nederst i vinduet Udlign debitorposter kan du se det specifikke beløb i feltet Udligningsbeløb, og du kan også se, om udligningen stemmer.

11. Klik på OK for at lukke vinduet Udlign debitorposter.

12. Bogfør indbetalingskladden.

Sådan udlignes en kreditnota på en enkelt debitorpost

1. I feltet Søg skal du angive Salgskreditnotaer og derefter vælge det relaterede link.

2. Åbn den relevante salgskreditnota.

3. Hvis du vil udligne kreditnotaen med en enkelt debitorpost i forbindelse med bogføringen, skal du på oversigtspanelet Udligning i feltet Udligningsbilagsnr. vælge den post, som du vil udligne betalingen med.

4. På linjen i feltet Beløb, der skal udlignes skal du indtaste det beløb, som du vil udligne med posten. Hvis du ikke indtaster et beløb, udligner programmet automatisk det maksimale beløb. Nederst i vinduet Udlign debitorposter kan du se det specifikke beløb i feltet Udligningsbeløb, og du kan også se, om udligningen stemmer.

5. Klik på OK for at lukke vinduet Udlign debitorposter. Vinduet Salgskreditnota viser nu den post, du har angivet i felterne Udligningsbilagstype og Udligningsbilagsnr.. Og beløbet på kreditnotaen, som skal bogføres, reguleres i forhold til mulige kontantrabatter.

6. Bogfør kreditnotaen.

Sådan udlignes en kreditnota med flere debitorposter

1. I feltet Søg skal du angive Salgskreditnotaer og derefter vælge det relaterede link.

2. Åbn den relevante salgskreditnota.

3. Hvis du vil udligne kreditnotaen med flere debitorposter ved bogføring, skal du vælge Udlign poster i gruppen Funktioner under fanen Handlinger.

4. Markér linjerne med de poster, du ønsker, at udligningsposten skal udlignes med.

5. Vælg Angiv udlignings-id i gruppen Udligning under fanen Naviger.

6. På hver linje i feltet Beløb, der skal udlignes skal du indtaste det beløb, som du vil udligne med den enkelte post. Hvis du ikke indtaster et beløb, udligner programmet automatisk det maksimale beløb. Nederst i vinduet Udlign debitorposter kan du se det specifikke beløb i feltet Udligningsbeløb, og du kan også se, om udligningen stemmer.

7. Klik på OK for at lukke vinduet Udlign debitorposter. Vinduet Salgskreditnota viser nu det kreditnotabeløb, der skal bogføres, tilpasset til eventuelle kontantrabatter.

8. Bogfør kreditnotaen.

Sådan udlignes bogførte debitorposter

1. I feltet Søg skal du indtaste Debitorer og derefter vælge det relaterede link.

2. Åbn debitorkortet for debitoren med de poster, du vil udligne.

3. Under fanen Naviger i gruppen Oversigt skal du vælge Poster. Markér linjen med den post, der skal være udligningsposten.

4. På fanen Handlinger i gruppen Funktioner vælges Udlign poster. I vinduet Udlign debitorposter kan du se debitorens åbne poster.

5. Markér linjerne med de poster, du ønsker, at udligningsposten skal udlignes med. Vælg Angiv udlignings-id i gruppen Udligning under fanen Naviger. Der indtastes tre stjerner (***), eller hvis du arbejder med et flerbruger, dit bruger-ID, i feltet Udlignings-id.

6. For hver linje i feltet Beløb, der skal udlignes skal du indtaste det beløb, som du vil udligne med den individuelle post. Hvis du ikke indtaster et beløb, udligner programmet automatisk det maksimale beløb. Du kan se det specifikke beløb i feltet Udligningsbeløb nederst i vinduet Udlign debitorposter.

7. På fanen Startside i gruppen Behandl skal du vælge Massebogfør. Vinduet Efterudlign med dokumentnummeret på udligningsposten vises, og bogføringsdatoen på posten med den nyeste bogføringsdato.

8. Vælg OK for at bogføre udligningen.

9. Hvis den bogførte udligning har resulteret i lukkede debitorposter, vil der ikke længere være en markering for disse poster i feltet Åbn.

10. For at få vist posterne skal du i feltet Søg indtaste Debitorer og vælge det relaterede link. Find kortet for den relevante debitor for at få vist posterne.

11. På oversigten over poster kan du se, at feltet Åben ikke er markeret på den linje, der indeholder finansposten, der blev fuldt udlignet.

Bemærk
Når du har valgt en post i vinduet Udlign debitorposter, eller flere poster ved at angive udlignings-id'er, indeholder feltet Udlignet beløb på kladdelinjen summen af de resterende beløb for de bogførte poster, som du valgte, medmindre feltet allerede indeholder noget.

Hvis du markerer Saldo i feltet Udligningsmetode på debitorkortet, sker udligningen automatisk.