Denne gennemgang beskriver, hvordan du kan bruge kontoskemaer til at foretage likviditetsforecasts. Kontoskemaer udfører beregninger, der ikke kan foretages direkte i diagrammet for kassekonti. I kontoskemaerne kan du oprette subtotaler for likviditetsindbetalinger og -udbetalinger. Disse subtotaler kan medtages i nye totaler, der kan bruges i forbindelse med udarbejdelse af likviditetsforecasts.

Om denne gennemgang

Denne gennemgang beskriver følgende opgaver:

• Opsætning af et nyt kassekontoskemanavn.
  • Opsætning af kontoskemalinjer.
  • Opsætning af et nyt kolonneformat.
  • Tildeling et kolonneformat til et kontoskema.
  • Visning og udskrift af likviditetsforecastet.

Forudsætninger

For at gennemføre denne gennemgang skal du:

• Microsoft Dynamics NAV med Demonstrationsdatabase til CRONUS International Ltd. installeret.
  • Likviditetskladdelinjerne registreres.

Roller

Denne gennemgang viser de opgaver, der udføres af følgende brugerrolle:

• Controller

Historie

Ken er controller hos CRONUS International Ltd., der udarbejder månedlige likviditetsforecasts. Han medtager økonomi, salg, køb og anlæg i budgettet, og derefter præsenterer han det for Økonomichefen Sara med henblik på brancheindsigt.

Opsætning af et nyt kontoskemanavn.

Et kontoskema består af et kassekontoskemanavn med en række linjer og et kolonneformat.

Sådan opsættes et nyt kontoskemanavn

1. I feltet Søg skal du indtaste Kontoskemaer og derefter vælge det relaterede link.

2. I vinduet Kontoskemanavne på fanen Startside i gruppen Ny skal du vælge Ny for at oprette et nyt kassekontoskemanavn.

3. I feltet Navn skal du skrive Forecast.

4. I feltet Beskrivelse skal du angive Likviditetsforecast.

5. Lad felterne Standard kolonneformat og Analysenavn være tomme.

Opsætning af kontoskemalinjer

Efter opsætning af et kontoskemanavn, definerer Ken hver linje, der vises i kassekontoskemaet. Ken definerer linjer, der kan vises i rapporter, foruden de linjer, der kun er til beregning.

Opsætning af kontoskemalinjer

1. I vinduet Kontoskemanavne skal du vælge det nye forecast-kontoskemanavn, du har oprettet. Under fanen Startside i gruppen Proces skal du vælge Rediger kontoskema.

2. I vinduet Kontoskema skal du angive hver linje nøjagtigt som vist i følgende tabel.

Bemærk
    Ved hjælp af funktionen Indsæt CF-konti kan du hurtigt markere pengestrømskonti fra diagrammet for pengestrømkonti og kopiere dem til linjer i kontoskemaet.

Rubriknr. Beskrivelse Sammentællingstype Sammentælling Rækketype Beløbstype Vis

R10

Samlekonto

Likviditetspostkonti

0010

Bevægelse

Nettobeløb

Ja

R10

Åbne salgsordrer

Likviditetspostkonti

0020

Bevægelse

Nettobeløb

Ja

R10

Udlejning

Likviditetspostkonti

0030

Bevægelse

Nettobeløb

Ja

R10

Finansielle anlæg

Likviditetspostkonti

0040

Bevægelse

Nettobeløb

Ja

R10

Afhændelse af faste anlægsaktiver

Likviditetspostkonti

0050

Bevægelse

Nettobeløb

Ja

R10

Private investeringer

Likviditetspostkonti

0060

Bevægelse

Nettobeløb

Ja

R10

Diverse kladder

Likviditetspostkonti

0070

Bevægelse

Nettobeløb

Ja

R10

Åbne serviceordrer

Likviditetspostkonti

0080

Bevægelse

Nettobeløb

Ja

R20

Indbetaling kladde i alt

Formel

R10

Bevægelse

Nettobeløb

Ja

R30

Samlekonto

Likviditetspostkonti

1010

Bevægelse

Nettobeløb

Ja

R30

Åbne købsordrer

Likviditetspostkonti

1020

Bevægelse

Nettobeløb

Ja

R30

Personaleomkostninger

Likviditetspostkonti

1030

Bevægelse

Nettobeløb

Ja

R30

Driftsomkostninger

Likviditetspostkonti

1040

Bevægelse

Nettobeløb

Ja

R30

Finansomkostninger

Likviditetspostkonti

1050

Bevægelse

Nettobeløb

Ja

R30

Investeringer

Likviditetspostkonti

1070

Bevægelse

Nettobeløb

Ja

R30

Privatforbrug

Likviditetspostkonti

1090

Bevægelse

Nettobeløb

Ja

R30

Forfalden MOMS

Likviditetspostkonti

1100

Bevægelse

Nettobeløb

Ja

R30

Andre udgifter

Likviditetspostkonti

1110

Bevægelse

Nettobeløb

Ja

R40

Kontante udbetalinger i alt

Formel

R30

Bevægelse

Nettobeløb

Ja

R50

Overskud

Formel

R20+R40

Bevægelse

Nettobeløb

Ja

R60

Likvide midler

Likviditetspostkonti

2100

Bevægelse

Nettobeløb

Ja

R70

Likviditet i alt

Formel

R50+R60

Bevægelse

Nettobeløb

Ja

Bemærk
    Rækkenummer R10 bruges til at registrere kontototaler for tilgodehavender. Rækkenummer R20 bruges til at beregne summen af alle indbetalinger. Rækkenummer R30 bruges til at registrere kontototaler for skyldige beløb. Rækkenummer R40 bruges til at beregne summen af alle kontante udbetalinger. Rækkenummer R50 bruges til at registrere summen af alle kontante overskud. Rækkenummer R60 bruges til at registrere de likvide midler. Rækkenummer R70 bruges til at beregne den budgetterede pengestrøm.

3. Vælg knappen OK.

Opsætning af et nyt kolonneformat

Før Ken kan udskrive likviditetsforecastet, skal han oprette kolonneformat for de numeriske oplysninger. I kolonnerne skal han definere de oplysninger, han ønsker at bruge fra linjerne.

• Den første kolonne er nummeret C10 med titlen Beløb, og den indeholder bevægelsen.
  • Den anden kolonne er nummereret C20 med titlen Saldo til dato og indeholder transaktionerne i perioden.
  • Den tredje kolonne er nummeret C30 med titlen Hele året og indeholder bevægelsen i saldiene for hele regnskabsåret.
  • Endelig angiver han kolonneformatet som standardkolonneformat for kontoskemaet Forecast.

Opsætning af et nyt kolonneformat

1. I vinduet Kontoskemanavne skal du vælge det nye forecast-kontoskemanavn, du har oprettet. Under fanen Startside i gruppen Proces skal du vælge Rediger opsætning af kolonneformat.

2. Opret et nyt kolonneformat med navnet Pengestrøm.

3. Angiv hver linje nøjagtigt som vist i følgende tabel.

Kolonnenr. Kolonnehoved Kolonnetype Posteringstype Beløbstype Vis

C10

Beløb

Bevægelse

Poster

Nettobeløb

Altid

C20

Beløb til dato

Saldo til dato

Poster

Nettobeløb

Altid

C30

Hele regnskabsåret

Hele regnskabsåret

Poster

Nettobeløb

Altid

4. Vælg knappen OK.

Tildele kolonneformatet til navnet på kontoskemaet

Ken er nu klar til at tildele kolonneformatet til kontoskemanavnet.

Sådan tildeles kolonneformatet til navnet på kontoskemaet

1. I vinduet Kontoskemanavne skal du vælge Forecast i feltet Navn.

2. I feltet Standard kolonneformat skal du vælge kolonneformatet Likviditet for at angive det som standardkolonneformat.

Visning og udskrift af likviditetsforecastet

1. I vinduet Kontoskemanavne på fanen Startside i gruppen Behandl skal du vælge Oversigt for at få vist likviditetsforecastet.

2. I vinduet Kontoskemaoversigt kan du vælge et beløb og derefter få vist likviditetsforecastposterne, der udgør beløbet. Derudover kan du få vist den formel, der bruges til at beregne beløbet. Du kan også filtrere beløbene efter dato og dimension.

3. På fanen Handlinger i gruppen Funktioner skal du vælge Udskriv for at udskrive likviditetsforecastet.