Lagerperioder definerer en tidsperiode, hvor du kan bogføre ændringer i lageret. En lagerperiode er defineret af periodens slutdato. Når du lukker en lagerperiode kan du ikke bogføre ændringer af lageret, hverken forventede eller fakturerede, før denne slutdato. Desuden kan du ikke bogføre nye værdier til lageret før denne slutdato. Hvis der er åbne poster i den lukkede periode, dvs. positive antal, der endnu ikke er blevet udlignet med udgående transaktioner, kan du stadig udligne udgående antal med disse poster, selvom perioden er lukket.

Følgende afsnit beskriver, hvordan du kan:

Oprette lagerperioder

Sådan oprettes en lagerperiode

1. I feltet Søg skal du indtaste Lagerperioder og derefter vælge det relaterede link.

2. Opret en ny linje.

3. I feltet Slutdato skal du angive den sidste dato i den lagerperiode, du vil oprette. Når perioden lukkes, vil du ikke kunne bogføre ændringer til lagerbeholdningen før denne dato.

4. Indtast et beskrivende navn i feltet Navn. Vælg knappen OK.

Lukke lagerperioder

Feltet Lukket angiver, om lagerperioden er lukket eller ej for ændringer af lagerbeholdningsværdien. Du kan ikke redigere feltet.

Du kan lukke alle lagerperioder, hvis følgende gør sig gældende:

• Der er ingen åbne udgående vareposter, dvs. negativ lagerbeholdning, i perioden.
  • Kostprisen for alle varer er blevet reguleret med kørslen Reguler kostværdi - vareposter.

Det betyder, at alle udgående transaktionsantal, f.eks. dem fra salgsordrer, udgående overflytninger, salgsfakturaer, købsreturvarer eller købskreditnotaer, skal være anvendt på eksisterende antal i lagerbeholdningen.

Sådan lukkes en lagerperiode

1. Før du lukker en lagerperiode, skal du udføre kørslen Juster kostværdi - vareposter for at sikre, at alle kostprisreguleringer er bogført. På fanen Handlinger i gruppen Funktioner vælges Juster kostpris - vareposter.

Udfør rapporten Luk lagerperiode - kontrol for at kontrollere, om der er nogen udgående vareposter i lagerperioden eller nogen varer, hvor kostprisen endnu ikke er blevet reguleret.

2. Under fanen Handlinger i gruppen Funktion skal du vælge Luk lagerperiode - kontrol.

Udfør kørslen Bogfør lagerregulering for at sikre, at alle kostpriser er bogført i Finans.

3. Under fanen Handlinger i gruppen Funktioner skal du vælge Bogfør lagerbeholdning.

4. I vinduet Lagerperioder skal du vælge den lagerperiode, du vil lukke.

5. På fanen Handlinger i gruppen Funktioner vælges Luk periode. Når lagerperioden er blevet lukket, kan du ikke bogføre ændringer til lagerbeholdningen før slutdatoen. Kostprisen på alle varer skal reguleres med kørslen Reguler kostværdi - vareposter, før du kan lukke lagerperioden.

6. Klik på Ja for at bekræfte, at du vil lukke perioden, eller klik på Nej for at annullere lukningen.

7. Lagerperioden lukkes, og der vises en meddelelse, når det er udført.

Genåbne lagerperioder

Når du har lukket lagerperioden, kan du ikke slette den. Du kan dog genåbne den, hvis du vil tillade bogføring før lagerperiodens slutdato. Hvis du genåbner en periode, genåbnes også alle de lagerperioder med slutdatoer, som er efter den periode, du genåbnede.

Sådan genåbnes en lagerperiode

1. I feltet Søg skal du indtaste Lagerperioder og derefter vælge det relaterede link.

2. Vælg den lagerperiode, du vil genåbne.

3. På fanen Handlinger i gruppen Funktioner vælges Åbn periode igen. Bekræft, at du vil genåbne perioden.

4. Alle lagerperioder med slutdatoer efter den periode, du valgte, genåbnes.