Når du sælger varer eller tjenesteydelser til en kunde i den offentlige sektor, skal du sende dokumenter elektronisk. I Microsoft Dynamics NAV kan du oprette elektroniske dokumenter til fakturaer, kreditnotaer, rykkere og rentenotaer. Før du kan oprette elektroniske dokumenter, skal du har angivet filplaceringer og oplysninger om kunderne. Du kan finde flere oplysninger i Sådan konfigureres OIOUBL og Sådan konfigureres kunder til OIOUBL.

Oprette elektroniske dokumenter

Elektroniske dokumenter kan kun oprettes, når et dokument er blevet bogført eller udstedt. I følgende afsnit beskrives, hvordan du bogfører en salgsfaktura med de nødvendige oplysninger og derefter opretter en elektronisk salgsfaktura, men samme procedure gælder for salgskreditnotaer, rykkere, rentenotaer, servicefakturaer og servicekreditnotaer.

Sådan bogføres en salgsfaktura

1. I feltet Søg skal du skrive Salgsfakturaer og derefter vælge det relaterede link.

2. Åbn de salgsfakturaer, du vil bogføre.

3. I oversigtspanelet Generelt skal du sørge for, at feltet Eksternt bilagsnr. indeholder de bilagsnumre, kunden har leveret.

Vigtigt
    Dette er obligatorisk, hvis du vil oprette en elektronisk faktura.

For servicedokumenter skal du udfylde feltet Reference i oversigtspanelet Generelt.

4. I oversigtspanelet Fakturering skal du kontrollere, at der er angivet værdier i følgende felter:

• EAN-nr.
    • Kontokode
    • Betalingskanal

For rykkere og rentenotaer findes felterne i oversigtspanelet Bogføring.

5. Bogfør fakturaen.

Sådan oprettes elektroniske salgsfakturaer

1. I feltet Søg skal du skrive Bogf. salgsfakturaer og derefter vælge det relaterede link.

2. Åbn den relevante bogførte salgsfaktura.

3. Under fanen Handlinger i gruppen Funktion skal du vælge Opret elektronisk faktura.

4. Du kan også angive yderligere filtre i vinduet Opret elektroniske fakturaer og derefter vælge knappen OK.

Der oprettes en XML-fil, som gemmes på den placering, der blev defineret i vinduet Salgsopsætning. Du kan nu sende dokumentet til kunden.