Kostmetode på varekortet definerer, hvordan varens kostprisforløb registreres, og om en faktisk eller budgetteret værdi føres som aktiv og bruges i beregningen af kostprisen.
Det er vigtigt at indstille den korrekte kostmetode i overensstemmelse med varetype og forretningsmiljø for at sikre økonomiske lagerbeholdninger.
Den følgende tabel viser de bedste fremgangsmåder til konfiguration af feltet Kostmetode. Du kan finde flere oplysninger i Design Details: Costing Methods.
Opsætningsindstilling | Bedste fremgangsmåde | Bemærkning | ||||
---|---|---|---|---|---|---|
FIFO | Bruges, hvor produktomkostninger er stabile. Bruges for elementer med en begrænset hyldelevetid, fordi de ældste varer skal sælges, inden de overskrider deres sidste salgsdato. | En vares kostpris er den faktiske værdi af alle modtagelser af varen, som vælges af FIFO-reglen. I lagerværdien forudsættes det, at de første varer, der lægges på lager, bliver solgt først.
| ||||
LIFO | Bruges, hvor lagerniveauer konsekvent vedligeholdes eller øges over tid. | En vares kostpris er den faktiske værdi af alle modtagelser af varen, som vælges af LIFO-reglen. I lagerværdien forudsættes det, at de sidste varer, der lægges på lager, bliver solgt først.
| ||||
Gennemsnit | Bruges, hvor produktomkostninger er ustabile. Bruges, hvor lagrer stables eller blandes sammen og der ikke kan skelnes mellem dem, f.eks. kemikalier. | En vares kostpris er den præcise kostpris, som den aktuelle enhed er modtaget til. | ||||
Bestemt | Bruges i produktionen eller handel med varer, der nemt kan identificeres, med forholdsvis høje kostpriser. Bruges til varer, der er omfattet af regulering. Bruges for varer med serienumre. | En vares kostpris beregnes som den gennemsnitlige kostpris på hvert enkelt tidspunkt efter et køb. For værdiansættelse af lageret antages det, at alle lagerbeholdninger sælges samtidig. | ||||
Standard | Bruges, hvor omkostningsstyring er afgørende. Bruges i serieproduktion til at evaluere kostpriserne for direkte materialeomkostninger, arbejdsomkostninger og produktionsomkostninger. Bruges, hvor der er disciplin og personale til at vedligeholde standarderne. | En vares kostpris forudindstilles baseret på forventninger. Når det faktiske kostbeløb realiseres senere, skal standardkostprisen reguleres til de faktiske omkostninger gennem variansværdier. |